Zupa groszkowa po florencku
Dzisiejsza nasza zupa nie różni się w zasadzie bardzo od innych zup jarzynowych prezentowanych na naszym blogu. Ale być może komuś się przepis spodoba i rozsmakuje się w niej tak jak i my to uczyniliśmy ;)
Składniki:
500 g mięsa na wywar
50 g pokrojonego w kosteczkę lub paski boczku
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek pora
kawałek selera
1 cebula
300 g ziemniaków
1 szklanka zielonego groszku
4 łyżki śmietany
liście bazylii
natka pietruszki
ziele angielskie
liść laurowy
Do garnka włożyć opłukane mięso, zalać wodą, posolić i zagotować. Gotować przez około godzinę, na początku szumując wywar. Boczek podsmażyć na patelni aż będzie chrupiący i złoty, dodać do wywaru. Dodać obrane warzywa i gotować wszystko przez pół godziny. Wyjąć ugotowaną cebulę, pora i liście natki. Dodać obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Można też dodać kilka ziarenek ziela angielskie i 2 listki laurowe. Gotować przez około 15 minut aż warzywa będą miękkie. Marchewki i pietruszkę wyjąć i pokroić na plasterki, dodać do zupy. Mięso wyjąć, obrać od kości i ładne kawałki dodać do zupy. Dodać zielony groszek i gotować przez 5 minut. Na koniec wymieszać zahartować śmietanę w kilku łyżkach wywaru, całość przelać do zupy, dodać posiekaną bazylią i natkę, lekko zagotować.
Komentarze
Prześlij komentarz