Zupa Tajska
Nie wiadomo czy ta zupa jest faktycznie tajska, bo nikt z nas w Tajlandii nie był, ale przepis wydał się nam interesujący i okazało się, że faktycznie godny zainteresowania,bo zupa wyszła bardzo smaczna, a do tego pożywna.
Składniki:
40 dag mięsa wieprzowego (schabu lub szynki)
30 dag pieczarek
1 litr bulionu drobiowego
1 ząbek czosnku
1 łyżka oleju
pół łyżeczki pieprzu
pół łyżeczki zmielonych ziaren kolendry
pęczek szczypiorku
sos sojowy
Składniki:
40 dag mięsa wieprzowego (schabu lub szynki)
30 dag pieczarek
1 litr bulionu drobiowego
1 ząbek czosnku
1 łyżka oleju
pół łyżeczki pieprzu
pół łyżeczki zmielonych ziaren kolendry
pęczek szczypiorku
sos sojowy
Pieczarki oczyścić, wypłukać i pokroić w plasterki. Szczypiorek umyć, osuszyć i drobno posiekać. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w cieniutkie paseczki i oprószyć pieprzem i kolendrą, wymieszać. W garnku rozgrzać olej, włożyć mięso, pieczarki i przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć na dużym ogniu 2-3 minuty mieszając. Następnie do garnka wlać gorący bulion, zmniejszyć ogień i gotować około 15 minut. Pod koniec gotowania przyprawić zupę sosem sojowym. Zupę podawać obficie posypaną szczypiorkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz