Zupa pieczarkowa z serkiem topionym



Niby zwykła pieczarkowa, ale smak jednak niezwykły. Dodatek kilku innych składników niż zwykle czyni ją w naszym mniemaniu wyjątkową. I o dziwo robiły ja wszystkie klasy i wszystkim wyszła wyśmienita. To i Wam polecamy jej spróbować. 



Składniki:


5 skrzydełek z kurczaka
1 liść laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
5 ziarenek pieprzu
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
1 cebula
500 g pieczarek
1-2 serki topione grzybowe bądź śmietankowe
2 łyżki śmietany 18%
2 łyżki masła
1 łyżeczka soli
bazylia 
pieprz 

Umyć dokładnie mięso a następnie przełożyć do garnka i zalać 1,5 l wody. Mięso gotować ok. 15 minut zbierać powstałe szumy, dodać liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Gotować jeszcze 10 minut. W tym czasie zetrzeć na tarce obraną marchewkę, selera oraz pietruszkę. Wyjąć skrzydełka i dodać starte warzywa. Gotować kolejne 10-15 minut.
Cebule pokroić w kostkę podsmażyć na maśle, następnie dodać umyte, pokrojone w talarki pieczarki. Smażyć ok 10 minut. Dodać wszystko do gotującego się wywaru. Dorzucić serki topione a następnie przyprawy. Gotować kolejne 15 minut. Następnie dodać zahartowaną śmietanę. Zupę można podawać z makaronem kolanka.










Komentarze

Popularne posty