Klopsiki w pomidorowym sosie
Niby mielone, niby smażone, ale nie do końca. Stołówkowy mielony to na pewno nie jest, tylko delikatny klopsik w jednym z naszych ulubionych sosów, a mianowicie w pomidorowym. Po prostu pomidorowa pycha!!
Składniki:
500 g chudego mięsa wieprzowego zmielić
½ szklanki tartej bułki
¾ szklanki bulionu
1 cebula
1 jajko
1 białko
1 kopiasta łyżka posiekanego szczypiorku
1 kopiaste łyżki starego żółtego sera
zioła prowansalskie
sól
pieprz
mąka
olej
Sos:
1 szklanka gęstej śmietany
1 szklanka soku pomidorowego
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 łyżki bulionu
2 ząbki czosnku
tymianek
sól
pieprz
Tartą bułkę zalać ciepłym bulionem, dodać drobno posiekaną i zeszkloną cebulę, jajko, białko, szczypiorek, żółty ser, przyprawy i mięso. Wyrobić mięsną masę i podzielić na 12 równych części. Formować zgrabne klopsiki, oprószyć mąką i wstawić na 30 minut do lodówki. Wychłodzone porcje smażyć na gorącym głębokim tłuszczu, na rumiano z obu stron. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy do zapiekania.
Koncentrat pomidorowy rozprowadzić w letnim bulionie, połączyć z sokiem pomidorowym, przeciśniętym czosnkiem, śmietana i przyprawami. Sosem zalać klopsiki. Zapiekać około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarze
Prześlij komentarz