Rolada z buraczkami



My lubimy jeść nie tylko smaczne ale również kolorowe potrawy. Zielona-szpinakowa rolada już była, pomarańczowa-pomidorowa również teraz czas na czerwoną-buraczkową. Bardzo ciekawy smak, no i kolor oczywiście. Może kiedyś uda nam się zrobić wszystkie trzy razem? Oczywiście Wam pokażemy.




Składniki:

450g buraczków
4-6 łyżek mąki
100g szynki gotowanej w plastrach
2 serki kanapkowe do smarowania
1 łyżeczka musztardy
4 jajka
1 łyżeczka cukru
½ łyżeczki octu
sól i pieprz
olej do smażenia


Buraczki umyć i nie obierając ugotować. Następnie ostudzić, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Tak przygotowane buraczki podsmażyć doprawiając do smaku: cukrem, octem, solą i pieprzem. Białka ubić na sztywną pianę, dodać żółtka dalej mieszając, następnie stopniowo dodawać buraczki i mąkę. Na szerokiej blaszce, wyłożonej pergaminem rozsmarować masę. Piec w temperaturze 180 stopni około 15-20 minut. 
Szynkę drobno posiekać i wymieszać z serkiem doprawić musztardą i przyprawami. Kiedy ciasto wystygnie, posmarować je farszem. Zwinąć roladę, owinąć w papier do pieczenie i włożyć na kilka godzin do lodówki.














Komentarze

  1. Cudna :) Też odczuwam potrzebę serwowania kolorowych dań, gdy za oknem szaro i buro... :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty