Pieczone golonki z indyka
Jeżeli ktoś nie jest fanem wieprzowiny, a ma smaka na golonkę to spieszymy z pomocą i prezentujemy pieczone golonki drobiowe, a konkretnie indycze. Szybko się robi, marynata nie wymaga dużego nakładu pracy, a smak przedni. No nie jest to tradycyjna golonka wieprzowa do piwka na męskie spotkanie, ale jej dietetyczna wersja, jesteśmy ciekawi co o niej sądzicie? czekamy na Wasze komentarze.
Składniki:
6 golonek z indyka
5 – 6 łyżek oleju
1 duża cebula
3 łyżeczki musztardy
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki papryki słodkiej
2 łyżeczki majeranku
2 listki laurowe
sól
pieprz
Golonki
umyć i osuszyć, ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Cebulę obrać, umyć i pokroić
w półplasterki. Czosnek pokroić w drobniutką kostkę i wsypać do miseczki. Następnie
do miseczki dodać olej, rozkruszone listki laurowe i pozostałe przyprawy
marynaty, całość dokładnie wymieszać. Marynatą natrzeć golonki, obłożyć cebulą
i wstawić na około 3 godziny do lodówki.
Po tym
czasie piec około 120 minut w temperaturze 180 stopni, 60 minut
pod przykryciem i 60 minut bez przykrycia, lub nieco krócej w zależności od
piekarnika.
Komentarze
Prześlij komentarz