Placuszki z pora
Por podobnie jak seler to warzywo przez jednych uwielbiane przez innych nieco mniej lub wcale. Jest on polecany w leczeniu anemii, bólów reumatycznych, a także w postaci syropu na kaszel. My polecamy pora w nieco innej wersji, jako placuszki-racuszki. delikatne, puszyste i chrupiące zaskoczą was swoim smakiem.
Składniki:
3 pory (białe części)
½ papryczki chilli
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka mielonego kuminu
olej
1 jajko
1 szkl maślanki
1 i ¼ szkl mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
1 łyżeczka soli
Przeprowadzić obróbkę wstępną porów, przekroić wzdłuż na pół i pokroić na cienkie półtalarki. Papryczkę chilli posiekać. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju, wrzucić pora i chilli. Dodać miód oraz przyprawy, wymieszać. Dusić pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut, mieszając od czasu do czasu, żeby pory nie zbrązowiały.
W dużej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. W mniejszej połączyć maślankę z jajkiem. Mokre składniki wlać do suchych, dokładnie wymieszać. Na końcu dodać uduszone pory.
Na patelni rozgrzać olej. Nakładać łyżką porcje ciasta i smażyć placuszki 2-3 minuty z każdej strony. Podawać z gęstym jogurtem.
Komentarze
Prześlij komentarz