Udka w śmietanowym sosie
Udka w śmietanowym sosie, a na zdjęciu jakby nie w sosie. Dokładnie, nie w sosie, bo sos się zredukował, zrumienił i stworzył chrupiącą skórkę na udkach. Danie bardzo ekonomiczne, bo można mieć i rosół i drugie z jednej porcji udek. Genialnie.
Składniki:
8 podudzi z kurczaka
przyprawa do kurczaka
2 czerwone cebule
1 łyżeczka Vegety
1 duża śmietana 18%
3 łyżki mąki
sól
pieprz
Udka umyć, posypać przyprawą do kurczaka i ugotować na parze, lub najpierw ugotować rosół i wykorzystać udka z rosołu. Z ugotowanych udek zdjąć skórę i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki, podsmażyć na maśle z dodatkiem Vegety. Do cebuli dodać mąkę wymieszaną ze śmietaną i odrobiną gorącej wody lub rosołu. Doprawić do smaku. Sosem polać udka. Piec w temperaturze 180⁰C przez około 30 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz