wtorek, 17 października 2017

Zakręcone drożdżówki z serem



Te drożdżówki dla niektórych klas okazały się nie lada wyzwaniem. Ale na szczęście nasz niezawodny Kuba poradził sobie z tym zadaniem doskonale. Dlatego możemy zaprezentować Wam pyszne drożdżówki z nadzieniem serowym. Co zrobić żeby się udały?? Ciasto drożdżowe potrzebuje miłości, cierpliwości i opanowania, ot cały sekret. No i oczywiście niezbyt gorącego mleka. 



Składniki:


Ciasto:
340 g mąki pszennej tortowej
30 g cukru waniliowego 
40 g masła
25 g świeżych drożdży 
3 żółtka z niedużych jajek
125 ml mleka
2 szczypty soli

Masa serowa:
500 g twarogu
1 łyżka cukru waniliowego 
3-4 łyżki cukru 
1 łyżka roztopionego masła 
1 jajko

Lukier
ok. 1 czubatej szklanki cukru pudru
sok z jednej cytryny

Przesiać mąkę. Drożdże wkruszyć do miseczki. Wlać połowę lekko podgrzanego mleka, dodać cukier waniliowy i 3 łyżki mąki. Rozmieszać i odstawić zaczyn do wyrośnięcia. Drugą połowę mleka podgrzać mocniej i rozpuścić w niej masło. Do reszty mąki dosypać sól. Kiedy zaczyn urośnie dodać go do mąki. Dolać przestudzone mleko z masłem i roztrzepane żółtka. Zagnieść elastyczne, ale dość zwarte ciasto. Wyrabiać przez kilka minut po czym uformować  kulę i zostawić na ok. 1 godzinę. Ciasto powinno w tym czasie podwoić swoją objętość.
Zmielić twaróg. Do sera dodać cukier, cukier waniliowy, masło i jajka. Wymieszać  wszystkie składniki dokładnie na gładką masę.
Wyrośnięte ciasto odgazować uderzając je 2-3krotnie pięścią. Lekko zagnieść składając i formując niewielki prostokąt a następnie rozwałkować na placek o wymiarach mniej więcej 30x60 cm. Przy wałkowaniu odrobinę podsypywać blat mąką. Na płat ciasta nałożyć masę serową i rozsmarować ją równomiernie na całej powierzchni. 1/3 płata, wzdłuż od dłuższego boku, zagiąć do środka po czym przykryłam pozostałą 1/3 wolną, pojedynczą częścią płata. Powstał złożony na 3 części wąski, długi prostokąt. Pokroić ostrym nożem w poprzek na 12 części szerokości ok. 5 cm. Każdy taki kawałek brać do rąk i skręcać w połowie długości a następnie układać luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Drożdżówki przykryć ściereczką i zostawić na 10-15 minut. Piec 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu wyjąć i lekko przestudzić na blasze. Lukrować jeszcze ciepłe smarując je lukrem utartym z cukru pudru i soku cytrynowego.
















1 komentarz: