Rosyjskie placuszki z twarogu - Syrniki
Syrniki – smażone placki z mąki, sera białego i jajek. Niekiedy dodaje się rodzynki, miód lub kawałki jabłek oraz dekoruje kwaśną śmietaną, miodem lub dżemem. Tradycyjna potrawa kuchni rosyjskiej, ukraińskiej i kuchni białoruskiej*. I my takowe popełniliśmy by wiedzieć czym zajadają się nasi wschodni sąsiedzi. I musimy wam powiedzieć że wyszły naprawdę pyszne, chociaż trochę źle nam się smażyły.
Składniki :
500 g twarogu półtłustego
100 g kaszy manny
2 jajka
3-5 łyżek cukru
1 laska wanilii
opcjonalnie: rodzynki
Twaróg rozgnieść dokładnie widelcem lub zmielić w maszynce. Dodać jajka wraz z wanilią, wymieszać do połączenia składników. Następnie dodać kaszę manną, cukier, ponownie wymieszać. Na rozgrzany olej nakładać łyżką małe placuszki i smażyć placki z obu stron na rumiany kolor. Należy uważać przy ich przewracaniu, ponieważ syrniki są bardzo delikatne i łatwo się rozpadają. Podawać na ciepło.
*https://pl.wikipedia.org/wiki/Syrniki
bardzo je lubię, są pyszne!!!
OdpowiedzUsuńZgadzamy się w 100% :)
UsuńMniam mniam
OdpowiedzUsuńO tak dokładnie, pozdrawiamy.
Usuńz kaszą manną muszą mieć fajną strukturę :)
OdpowiedzUsuńOgólnie są pycha i już się skończyły a patrząc na zdjęcia ślinka cieknie :)
Usuń