Rosyjskie placuszki z twarogu - Syrniki



Syrniki – smażone placki z mąki, sera białego i jajek. Niekiedy dodaje się rodzynki, miód lub kawałki jabłek oraz dekoruje kwaśną śmietaną, miodem lub dżemem. Tradycyjna potrawa kuchni rosyjskiej, ukraińskiej i kuchni białoruskiej*. I my takowe popełniliśmy by wiedzieć czym zajadają się nasi wschodni sąsiedzi. I musimy wam powiedzieć że wyszły naprawdę pyszne, chociaż trochę źle nam się smażyły. 


Składniki :


500 g twarogu półtłustego
100 g kaszy manny
2 jajka
3-5 łyżek cukru
1 laska wanilii
opcjonalnie: rodzynki


Twaróg rozgnieść dokładnie widelcem lub zmielić w maszynce. Dodać jajka wraz z wanilią, wymieszać do połączenia składników. Następnie dodać kaszę manną, cukier, ponownie wymieszać. Na rozgrzany olej nakładać łyżką małe placuszki i smażyć placki z obu stron na rumiany kolor. Należy uważać przy ich przewracaniu, ponieważ syrniki są bardzo delikatne i łatwo się rozpadają. Podawać na ciepło.










*https://pl.wikipedia.org/wiki/Syrniki

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty