Tropikalne naleśniki Karoliny
Taki dzisiaj temat mieliśmy naleśnikowy, każdy z nas robił swoją wizję tego popularnego deseru. Karolina lubi ciepłe morze, szum fal i takie też tropikalne naleśniki wyczarowała. Zamieszała miód z mleczkiem kokosowym, podgrzała razem tworząc aksamitny sos i polała nim pyszne i lekki naleśniczki z bananami. Proste, smaczne i efektowne.
Składniki:
Ciasto:
1 szkl mleka
2 jajka
1,5 szkl mąki
30 ml oleju
1/3 szkl wody mineralnej
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 szczypta cynamonu
1 szczypta soli
olej do smażenia
Nadzienie:
4 banany
1 szkl mleka kokosowego
2 łyżki miodu
1 łyżeczka cukru pudru
2 łyżki masła
W naczyniu wymieszać jaja z cukrem, dodać mleko, wodę, olej, cynamon, szczyptę soli oraz mąkę – wszystko zmiksować razem, a następnie na delikatnie posmarowanej tłuszczem patelni usmażyć naleśniki. Banany obrać ze skóry, pokroić w plastry. W rondelku rozpuścić miód, dodać mleko kokosowe, doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień – gdy płyn nieco zgęstnieje, dodać pokrojone banany i dusić jeszcze chwilę. Odcedzić i pozostawić powstały sos. Na rozłożone naleśniki nakładać banany i zwijać w rulony. Posmarować naczynie żaroodporne odrobiną masła i ułożyć w nim naleśniki – wierzch posypać resztą (pokruszonego) masła, przykryć naczynie i zapiec w piekarniku w temperaturze 160 stopni (około 8-10 minut). Gotowe naleśniki podawać z przygotowanym wcześniej sosem, udekorować miętą lub melisą.
Komentarze
Prześlij komentarz