Makaron świderki z cukinią
Na ciepło doskonałe i sycące danie obiadowe, na zimno sałatka na drugie śniadanie do pracy. Co wy na to danie dwa w jednym, ale u Kulinarnych wszystko jest możliwe. My nie lubimy nudy. Nawet makaron udało nam się kupić dwukolorowy, żeby było weselej.
Składniki:
50 dag makaronu świderki
1 czerwona papryka
2 małe cukinie
cebula
3 ząbki czosnku
5 łyżek oliwy
sól
pieprz
2 kulki mozzarelli
100 ml śmietanki 30%
Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paski. Cukinie umyć, osuszyć, pokroić w podłużne plastry. Cebulę i czosnek obrać. Cebulę posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę.
Na oliwie podsmażyć cebulę i czosnek, dodać paprykę, a po chwili cukinie. Wszystko smażyć 8–10 minut. Przyprawić solą i pieprzem. Pod koniec dodać śmietankę.
Makaron ugotować al dente. Wrzucić na patelnię z gorącymi warzywami, wymieszać. Dodać pokrojoną w kostkę mozzarellę.
Komentarze
Prześlij komentarz