niedziela, 1 października 2017

Sałatka tabbouleh



Tabbouleh – libańska odmiana sałatki warzywnej z pomidorów i bulguru z dodatkiem cebuli, czosnku, ogórka i czerwonej papryki. Smak i aromat sałatki tabbouleh wzbogacony jest miętą, cytryną i natką pietruszki, ewentualnie także orzeszkami piniowymi. My proponujemy lekko spolszczoną wersję. Smacznego!!




Składniki:


1 woreczek kaszy bulgar
2 pomidory
2 ogórki
1 czerwona cebula
1 ząbek czosnku
1 garść listków mięty
1 pęczek natki pietruszki
2 łyżki soku z cytryny
5 łyżek oliwy
sól
pieprz


Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Ogórki umyć i pokroić w drobna kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i również pokroić w kostkę. Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Zmieszać wszystkie warzywa lekko posolić i odstawić na pół godziny. Warzywa połączyć  z sokiem z cytryny i oliwą, dodać kaszę, posiekane zioła, przyprawy, wymieszać i odstawić w chłodne miejsce na 1-2 godziny. Przed podaniem ponownie dokładnie wymieszać.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz