Muffinki z jabłkami i czekoladą


Ot kolejny przepis na muffinki, ciasteczka niezmiennie przez nas wielbione, namiętnie pieczone i z szybkością Pendolino zjadane. Nie da się przejść obojętnie obok nich. Dzisiaj lekkie z jabłkami i czekoladą, jabłka nadają wilgotność ciasteczkom, a czekolada dopełnia smak ciasta. Nic tylko się zajadać.


Składniki:

2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru brązowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
laska wanilii
pół szklanki oleju
1 szklanka mleka
4 jabłka pokrojone w drobną kostkę
czekolada mleczna pokrojona w drobną kostkę


Tak jak przy każdych muffinkach, suche składniki wymieszać w jednym naczyniu, mokre w drugim, następnie dodać mokre do suchych i wymieszać do połączenia. Na koniec wsypać jabłka i czekoladę. Masą napełnić papilotki do 3/4 wysokości. Piec około 20 minut, do zezłocenia w temperaturze 180⁰C, wyjąc, można posypać cukrem pudrem, polać polewą, albo lukrem.











Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty