Cukiniowo-czosnkowe spaghetti


Cukiniowo - czosnkowe spaghetti nie mogłoby pozostać bez mięsne, a przynajmniej dla osobistości które je robiły i zanim reszta zdążyła się zorientować mielone mięso wieprzowe było już podsmażone i dodane do sosu. No trudno tym razem wegetariańska wersja potrawy nie wyszła, w zamian za to było pyszne warzywno-mięsne spaghetti.


Składniki: 

3 małe cukinie
1 spora cebula
4 duże ząbki czosnku
¼ szklanki bulionu warzywnego
1 łyżka mąki
1 łyżka oleju
1 łyżka masła
sól
pieprz
opcjonalnie 500 g mielonej łopatki wieprzowej


Cukinie umyć, nie obierać. Jedną cukinię pokroić w cieniutkie podłużne paski; można to zrobić np. obieraczką do ziemniaków lub łyżką do krojenia sera. Plastry lekko posolić i popieprzyć, następnie zgrillować lub podsmażyć na patelni teflonowej. Odstawić na bok. Dwie pozostałe cukinie pokroić w cienkie półplastry. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek w plasterki. Rozgrzać w szerokim rondlu olej i masło, wrzucić cebulę, czosnek, cukinię w plasterkach, posolić, popieprzyć, dusić aż składniki będą szkliste. Oprószyć mąką, chwilę przesmażyć. Wlać bulion warzywny, dodać calvados i dusić aż wszystkie składniki będą bardzo miękkie. W razie potrzeby dolewać po troszku gorącej wody. Następnie odstawić rondel z ognia i całość zmiksować. Sprawdzić smak, ewentualnie dodać przypraw. Do powstałego sosu dodać zgrillowane paski cukini, całość podgrzać. Ugotowany i odcedzony makaron wrzucić do rondla z sosem, wymieszać, natychmiast podawać.







Komentarze

Popularne posty