poniedziałek, 9 października 2017

Drożdżówki z serem



Niejednokrotnie już zachęcaliśmy Was do wypieku własnych drożdżówek, co i dziś robimy. Jak zrobicie je sami to wiecie co jest w środku a i satysfakcja ogromna. Tym razem okrągłe drożdżówki z farszem z twarogu. Doskonałe do pracy, do szkoły i na wycieczkę.


Składniki:


Ciasto:
500 g mąki pszennej
2 łyżki cukru
40 g drożdży
250 ml mleka
2 łyżeczki cukru waniliowego 
2 jajka
1 duża łyżka masła 

Nadzienie:
300 g twarogu
30 g masła
80 g cukru
2 żółtka

Dodatkowo:
1 jajko

Masło roztopić. Odstawić na bok. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 2 łyżkami cukru, pokruszonymi drożdżami i paroma łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 min.
Resztę z 500 g mąki wsypać do dużej miski. Dodać cukier waniliowy, jajka i wyrośnięty zaczyn. Zacząć wyrabiać ciasto. Podczas wyrabiania dodać płynny tłuszcz i wyrobić ciasto. Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 30 minut).
W tym czasie przygotować nadzienie. Twaróg zmielić dwukrotnie. Miękkie masło zmiksować z cukrem i żółtkami na puszystą masę. Dalej miksując, dodać stopniowo ser.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć je na blat posypany mąką i rozwałkować na grubość ok. 1,5- 2 cm. Z ciasta wykrawać krążki (np. szklanką) o średnicy 8cm. Krążki ułożyć na blachach wyłożonych papier do pieczenia. Pozostawić na 15min., aby podrosły. Gdy podrosną, zrobić w środku każdego krążka wgłębienie, wciskając mocno dno mniejszej szklanki. Wgłębienie wypełnić nadzieniem serowym. Ciasto posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec w nagrzanym do 180°C piekarniku ok. 20 minut. 












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz