Warzywa zasmażane



Normatyw surowcowy na to danie pochodzi z naszego ostatniego egzaminu kwalifikacyjnego "Sporządzanie potraw i napojów". Wykonanie nieco nas zaskoczyło i obawialiśmy się smaku. Ale nasze warzywa okazały się tak pyszne, że zniknęły szybciej niż kotlety. 



Składniki:


200 g białej kapusty
100 g marchwi
50 g pietruszki
50 g selera
20 g masła 
20 g mąki pszennej
30 g śmietany 18%
20 g koncentratu pomidorowego
sól
pieprz
cukier
sok z cytryny


Przeprowadzić  obróbkę wstępną surowców. Rozdrobnić warzywa korzeniowe w słupki o długości około 6 cm i grubości 1 mm i ugotować je w niewielkiej ilości wody. W osobnym garnku ugotować  poszatkowaną kapustę w małej ilości wody. Połączyć ugotowaną kapustę z warzywami i koncentratem pomidorowy. Zagęścić zasmażką I stopnia. Wymieszać ze śmietaną i doprawić do smaku.










Komentarze

Popularne posty