Marchewkowe babeczki
Jak przemycić do diety dzieciaków, które nie chcą nawet patrzeć na warzywa marchewkę?? Otóż Kulinarni znaleźli na to sposób. Upiecz marchewkowe babeczki z pomarańczowym lukrem a twoja pociecha nawet się nie zorientuje że jadła warzywa.
Składniki:
1 szklanka drobno startej marchewki
1 szklanka mąki pszennej
½ szklanki cukru
½ szklanki oleju,
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 jajka
1 czubata łyżka pokrojonych suszonych moreli
kilka kropli olejku pomarańczowego
skórka z ½ pomarańczy
Lukier:
1 pomarańcza
200 g cukru pudru
Do miski wybić jaja. Dodać startą marchewkę, a następnie przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier, olej, pokrojone morele, kilka kropli olejku pomarańczowego i starannie wszystko wymieszać za pomocą łyżki. Blaszkę do muf finek wyłożyć papilotkami i do każdej z nich włożyć jedną lub dwie łyżki ciasta. Wstawić formę do nagrzanego do temperatury 180 stopni piekarnika i piec około 15-20 minut. Wycisnąć sok z pomarańczy dodać cukier puder i utrzeć lukier. Udekorować babeczki.
Komentarze
Prześlij komentarz