Zrazy wołowe zawijane
Wołowina nie jest zbyt wdzięcznym mięsem do sporządzania potraw. Znaleźliśmy sposób na nią i zrazy wyszły idealne. Postępujcie krok po kroku tak jak my, a na pewno zachwycicie swoich domowników pysznymi wołowymi zrazami, które są soczyste, a przy tym kruche. Przepis z tych na 100% do zrobienia.
Składniki
600 g wołowiny zrazowej
100 g słoniny
2 ogórki kiszone
1 cebula
5 łyżek oleju
4 łyżeczki musztardy
2 łyżki mąki
750 ml wody
sól
pieprz
ziele angielskie
liść laurowy
Plastry mięsa umyć, rozbić cienko tłuczkiem do mięsa. Przygotowane mięso przyprawić solą i pieprzem, posmarować musztardą. Cebulę pokroić w tzw. łódeczki. Boczek i ogórki pokroić w paski. Ułożyć cebulę, boczek i ogórki na plastrach mięsa. Boki plastrów mięsa założyć do środka, a następnie zawinąć każdy plaster w ciasny rulon i spiąć wykałaczkami.
Na patelni rozgrzać olej. Zrazy obtaczać w mące i smażyć na patelni aż do zrumienienia. W międzyczasie w szerokim garnku zagotować 500 ml wody, wrzucić ziele angielskie i liść laurowy. Włożyć do wody zrumienione zrazy. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez ok. 1 godz., systematycznie dolewając wodę. Pod koniec duszenia przyprawić solą i pieprzem. Do wywaru dodać 2 łyżki mąki wymieszane w 100 ml zimnej wody. Potrzymać do zagotowania.
Komentarze
Prześlij komentarz