Kuskus z rodzynkami i granatem

Kasze uwielbiamy pod różnymi postaciami: na sypko, w farszach, nadzieniach czy zapiekankach. Również w różnych smakach: na ostro, na słono, kwaśno czy słodko. Kuskus z rodzynkami i granatem przypadnie wam do gustu i może być doskonałym drugim śniadaniem lub podwieczorkiem. 

Składniki:

100 g kaszy kuskus
150 ml mleka
1 łyżka pestek granatu
1 łyżka rodzynek
1 laska wanilii
2 łyżki soku pomarańczowego
1 łyżka miodu
kardamon


rodzynki namoczyć w soku pomarańczowym i odstawić na 10 minut. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż i wyłuskać ziarenka. Do garnka wlać mleko, dodać miód, wanilię oraz szczyptę kardamonu, wymieszać i zagotować. Zdjąć z ognia, zalać kuskus, przykryć i zostawić na 5 minut, aż napęcznieje. Do kuskusu dodać rodzynki wraz z sokiem pomarańczy. Podgrzewać przez 2 minuty, wymieszać i przełożyć do miseczki. Posypać pestkami granatu. 












Komentarze

  1. Uwielbiam kuskus na słodko :) To coś dla mnie!
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nam też posmakował, będziemy eksperymentować z innymi dodatkami :)

      Usuń
  2. na słodko kuskusu jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty