Kuskus z rodzynkami i granatem
Kasze uwielbiamy pod różnymi postaciami: na sypko, w farszach, nadzieniach czy zapiekankach. Również w różnych smakach: na ostro, na słono, kwaśno czy słodko. Kuskus z rodzynkami i granatem przypadnie wam do gustu i może być doskonałym drugim śniadaniem lub podwieczorkiem.
Składniki:
100 g kaszy kuskus
150 ml mleka
1 łyżka pestek granatu
1 łyżka rodzynek
1 laska wanilii
2 łyżki soku pomarańczowego
1 łyżka miodu
kardamon
rodzynki namoczyć w soku pomarańczowym i odstawić na 10 minut. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż i wyłuskać ziarenka. Do garnka wlać mleko, dodać miód, wanilię oraz szczyptę kardamonu, wymieszać i zagotować. Zdjąć z ognia, zalać kuskus, przykryć i zostawić na 5 minut, aż napęcznieje. Do kuskusu dodać rodzynki wraz z sokiem pomarańczy. Podgrzewać przez 2 minuty, wymieszać i przełożyć do miseczki. Posypać pestkami granatu.
100 g kaszy kuskus
150 ml mleka
1 łyżka pestek granatu
1 łyżka rodzynek
1 laska wanilii
2 łyżki soku pomarańczowego
1 łyżka miodu
kardamon
rodzynki namoczyć w soku pomarańczowym i odstawić na 10 minut. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż i wyłuskać ziarenka. Do garnka wlać mleko, dodać miód, wanilię oraz szczyptę kardamonu, wymieszać i zagotować. Zdjąć z ognia, zalać kuskus, przykryć i zostawić na 5 minut, aż napęcznieje. Do kuskusu dodać rodzynki wraz z sokiem pomarańczy. Podgrzewać przez 2 minuty, wymieszać i przełożyć do miseczki. Posypać pestkami granatu.
Uwielbiam kuskus na słodko :) To coś dla mnie!
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Nam też posmakował, będziemy eksperymentować z innymi dodatkami :)
Usuńna słodko kuskusu jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńWarto spróbować, nam smakowało. Pozdrawiamy
Usuń