Mleczne ciasteczka
Smaczne, dość proste ciasteczka, ale do ich wykonania podchodziliśmy kilkakrotnie gdyż zawsze „wychodził” nam jeden składnik. Raz nam wyparowała czekolada, a innym razem mleko w proszku znalazło swego smakosza na sucho. Dziś już wszystkie składniki udało nam się zgromadzić i upiec ciasteczka doskonałe do szklanki mleka na podwieczorek.
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mleka w proszku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
150 g masła
1/2 szklanki cukru pudru
2 duże jajka
125 g białej czekolady
Masło o temperaturze pokojowej i cukry utrzeć na jasną, puszystą masę. Jajka roztrzepać lekko w miseczce, powoli dodawać do masy maślanej, cały czas miksując. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem i mleko w proszku, zmiksować. Na końcu wrzucić posiekaną czekoladę, wymieszać. Z ciasta robić kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego, układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, w odległościach od siebie. Lekko spłaszczyć. Piec w temperaturze 190 stopni przez 10 minut do lekko rumianego koloru. Studzić na kratce.
Komentarze
Prześlij komentarz