Klakier


Pamiętacie Gargamela i jego kota Klakiera. Ten drugi dał imię temu ciastku, bo rude, bo przebiegle smaczne, bo znika równie szybko jak i Klakier na widok Smerfów ;) A wiec kto się boi Gargamela, niechaj zaraz idzie spać, bo to ciastko jest dla tych co się lubią bać ;)



Składniki:

Ciasto:
6 jajek
1 szklanka cukru pudru
250 g płynnego miodu
1 opakowanie przyprawy do piernika
1 łyżeczka sody
250 g masła
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki żytniej

Wkładka:
4 jabłka
3/4 szklanki cukru
250 g mąki pszennej
1 łyżeczka sody
4 jajka
250 g bakalii
Cynamon

Krem:
250 g masła
1 szklanka cukru pudru
1 szklanka kwaśnej śmietany 18%

Poncz:
1 szklanka herbaty posłodzonej
2 kieliszki syropu rumowego

Miękkie masło utrzeć do białości najpierw samo a potem dodając cukier puder i żółtka. Powoli ucierając dodawać wymieszane ze sobą i z przyprawą do piernika mąki na przemian z miodem. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części i upiec dwa placki w temperaturze 170°C przez około 30 minut.
Jabłka obrać i pokroić w kostkę, zasypać cukrem i odstawić na pół godziny. Dodać mąkę, cynamon, sodę, żółtka i bakalie, wymieszać. Z białek ubić pianę i połączyć. Piec w temperaturze 170°C przez około 30 minut.
Miękkie masło utrzeć na biało z cukrem pudrem. Powoli ucierając dodawać po łyżce śmietany. Blaty ciasta nauczyć ponczem. Na jednym rozsmarować połowę kremu, przykryć wkładką jabłkową, rozłożyć pozostały krem i przykryć ciastem. Dowolnie udekorować na wierzchu. 

















Komentarze

Popularne posty