Klakier
Pamiętacie Gargamela i jego kota Klakiera. Ten drugi dał imię temu ciastku, bo rude, bo przebiegle smaczne, bo znika równie szybko jak i Klakier na widok Smerfów ;) A wiec kto się boi Gargamela, niechaj zaraz idzie spać, bo to ciastko jest dla tych co się lubią bać ;)
Składniki:
Ciasto:
6 jajek
1 szklanka cukru pudru
250 g płynnego miodu
1 opakowanie przyprawy do piernika
1 łyżeczka sody
250 g masła
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki żytniej
Wkładka:
4 jabłka
3/4 szklanki cukru
250 g mąki pszennej
1 łyżeczka
sody
4 jajka
250 g bakalii
Cynamon
Krem:
250 g masła
1 szklanka cukru pudru
1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
Poncz:
1 szklanka herbaty posłodzonej
2 kieliszki syropu rumowego
Miękkie
masło utrzeć do białości najpierw samo a potem dodając cukier puder i żółtka. Powoli
ucierając dodawać wymieszane ze sobą i z przyprawą do piernika mąki na przemian
z miodem. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części
i upiec dwa placki w temperaturze 170°C przez około 30 minut.
Jabłka obrać
i pokroić w kostkę, zasypać cukrem i odstawić na pół godziny. Dodać mąkę,
cynamon, sodę, żółtka i bakalie, wymieszać. Z białek ubić pianę i połączyć. Piec
w temperaturze 170°C przez około 30 minut.
Miękkie masło
utrzeć na biało z cukrem pudrem. Powoli ucierając dodawać po łyżce śmietany. Blaty
ciasta nauczyć ponczem. Na jednym rozsmarować połowę kremu, przykryć wkładką
jabłkową, rozłożyć pozostały krem i przykryć ciastem. Dowolnie udekorować na
wierzchu.
Komentarze
Prześlij komentarz