Miodownik


Miodowniki maja to do siebie, że są pyszne ☺i ciasto musi swoje odstać aby naciągnęło wilgoci i było doskonałe. Powiemy Wam w zaufaniu, że warto czekać, bo smak Was zachwyci, tak jak nas. A przy tym świetnie wygląda, doskonale się kroi, tylko z tym znikaniem mamy problem...☺


Składniki:

Ciasto:
500 g mąki pszennej
130 g cukru pudru
1 łyżeczka sody 
200 g masła
3 łyżki płynnego miodu
2 jajka
szczypta soli

Krem:
8 łyżek kaszy manny
750 ml mleka 2%
120 g cukru
200 g masła
100 g cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Polewa:
100 g masła
5 łyżek cukru
2 łyżki kakao
2 łyżki śmietany 18%
1 łyżka wody
garść orzechów włoskich posiekanych

Mąkę wymieszać z cukrem, solą, sodą. Dodać kawałki zimnego masła i przesiekać z mąką, aż powstaną grudki. Następnie dodać jajka i miód i szybko zagnieść, aż powstanie gładkie, jednolite i elastyczne ciasto. Ciasto podzielić na 5 równych części, owinąć folią i włożyć do lodówki na ok. 30 minut. Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować na kształt tortownicy lekko posypując mąką, przełożyć do formy. Piec w nagrzanym do 180⁰C piekarniku ok. 13-15 minut (ciasto powinno być złote). Upiec 5 placków. 
W ganku zagotować mleko, dodać cukier, cukier waniliowy, kaszę i gotować cały czas mieszając, doprowadzając do zagotowania. Masa powinna wyraźnie zgęstnieć. Zdjąć z ognia, wystudzić. Masło utrzeć na jasną i puszystą masę z cukrem pudrem. Następnie, do masła dodać porcjami kaszę cały czas miksując, aby masa była jednolita. 
Placki przełożyć masą. 
Wszystkie składniki polewy oprócz orzechów włożyć do garnuszka i zagotować cały czas mieszając. Gorącą polewę wylać na wierzch ciasta, posypać posiekanymi orzechami. Gdy ciasto całkowicie przestygnie, przykryć folią i odstawić do lodówki na min. 24 godz.













Komentarze

Popularne posty