Rozgrzewająca zupa
Bardzo przyjemna w smaku i aromacie zupka, której wykonanie nie jest skomplikowane, a efekt naprawdę zadowalający. I faktem jest, że zupka fajnie rozgrzewa w deszczowe, wietrzne, szare dni. To taki nasz ukłon w stronę zmarzluchów ;)
Składniki:
Wywar:
400 g mięsa wołowego lub wieprzowego
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
2 listki laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżeczka soli
Mięso umyć, zalać 2 l zimnej wody, posolić i gotować, pamiętając o odszumowaniu. Wrzucić liście laurowe i ziele angielskie. Dodać umyte i obrane warzywa. Gotować przez około 1 godzinę. Jeśli mięso będzie miękkie wyjąć je, a wywar przecedzić.
1,5 l wywaru
mięso z ugotowanego wywaru
2 papryki
1 puszka krojonych pomidorów
1 cebula
2 ząbki czosnku
150 g białej fasoli z puszki
1 łyżeczka majeranku
½ łyżeczki słodkiej papryki
sól
pieprz
olej
Na rozgrzanym oleju zeszklić posiekaną cebulę. Dodać zmiażdżony czosnek. A następnie pokrojone mięso. Przeprowadzić obróbkę wstępna papryki i pokroić ją w kosteczkę. Razem z pomidorami dodać na patelnię. Wlać szklankę wywaru. Po chwili dodać odsączoną z zalewy fasolę. Całość przełożyć do gorącego wywaru, wymieszać i chwilę podgotować. Doprawić do smaku.
Komentarze
Prześlij komentarz