sobota, 15 października 2016

Surówka z buraczków


Buraczki ćwikłowe ostatnimi czasy są spychane na manowce żywienia Polaków. A to zasadniczy błąd, bo nie dość, że są bardzo zdrowe, dostarczają organizmowi człowieka antocyjanów - barwników dzięki którym mamy lepszą odporność, wolniej się starzejemy i zapobiegamy wystąpieniu nowotworów. Zawierają również witaminy C i B1 oraz bardzo duże ilości pierwiastków mineralnych tj.:żelazo, wapń, magnez, potas, mangan, sód, miedź, chlor, fluor, cynk, bor, lit, molibden, kobalt oraz rzadko spotykane w warzywach rubid i cez. To i w formie takiej oto surówki są bardzo smaczne, a przy tym niedrogie, dlatego polecamy z całego serduszka Kulinarnych.


Składniki:


1 kg buraczków ćwikłowych
1 cebula
3 ząbki czosnku
oliwa 
sól
pieprz
sok z cytryny
natka selera lub pietruszki


Buraki umyć, ugotować, ostudzić. Ugotowane buraczki obrać i pokroić w słupki. Cebulę obrać i pokroić w drobna kostkę. Wymieszać buraczki z cebulą i przeciśniętym czosnkiem, dodać oliwę, sok z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Można posypać posiekaną natką. Surówka najlepiej smakuje na drugi dzień. 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz