czwartek, 20 października 2016

Makaron razowy z brokułem



Uwielbiamy wszystko co zielone, chociaż mięskiem też nie pogardzimy. Dziś zielona, jarska wersja obiadu, z naszym ulubionym brokułem, razowym makaronem i prażonym słonecznikiem. Bardzo praktyczne danie gdy nie mamy zbyt dużo czasu a chcemy zjeść zdrowo. 


Składniki:

250 g makaronu razowego 
1 brokuł
100 g sera żółtego
½ szklanki śmietanki 30%
1 łyżeczka suszonej bazylii 
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki ziaren słonecznika
sól
pieprz


Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni. Przeprowadzić obróbkę wstępną brokuła, podzielić na małe różyczki i ugotować w osolonej wodzie. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Garnek z odcedzonym makaronem ustawić na małym ogniu, dodać ugotowane różyczki brokułu, starty żółty ser, śmietanę, bazylię. Wymieszać i podgrzewać aż ser się roztopi i powstanie gęsty sos. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Po nałożeniu na talerze skropić sokiem z cytryny i posypać uprażonym słonecznikiem. 













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz