niedziela, 9 października 2016

Ciasto z owocami bez pieczenia


Takie ciasto zrobią nawet przedszkolaki, pod opieką Pani, która ugotuje budyń, bo reszta to bułka z masłem nawet dla maluchów. A ciasto nie byle jakie, bo ma nawet dwie warstwy masy, dużo owoców i jest banalnie proste w wykonaniu. A smaczne, bo dobre i proste ;) A przecież w prostocie siła.


Składniki:

Spód:
30 herbatników 

Pierwsza masa:
2 budynie śmietankowe 
0,7 l mleka
4 łyżki cukru
200 g masła

Druga masa:
2 serki śmietankowe (po 220 g)
garść jeżyn
3 – 4 łyżki cukru pudru

Składniki do dekoracji:
Śliwki węgierki
Jeżyny
Winogrono zielone
Kiwi
Wiórki kokosowe


Na dno blachy (22×32) wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć pierwszą warstwę herbatników. Następnie zrobić pierwszą masę. Do garnka wlać mleko, odlać pół szklanki do rozpuszczenia budyniu. Gdy mleko się zagotuje wsypać cukier, dodać masło i wlać rozpuszczony wcześniej budyń. Po ugotowaniu wylać gorący na herbatniki. Na masie budyniowej ułożyć drugą warstwę herbatników i zrobić masę jagodową. Serki z cukrem pudrem i jeżynami zblendować. Tak przygotowaną masę wyłożyć na herbatniki. Wierzch ciasta udekorować pokrojonymi śliwkami, jeżynami,  winogronem, kiwi i posypać delikatnie wiórkami kokosowymi. 












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz