środa, 19 października 2016

Papryka faszerowana fit


Sezon na paprykę w Polsce jest dość krótki, dlatego należy go wykorzystać maksymalnie. Pokazujemy co można zrobić z tymi warzywami w wersji fit. Dla tych co na diecie i tych co chcą podjeść zdrowo, treściwie i rozsądnie. Wyciśnijmy z tych wspaniałych warzyw wszystko co się da.


Składniki:

6 papryk 
250 g mielonego mięsa z indyka
½ woreczka kaszy jaglanej
1 cebula
1/2 puszki kukurydzy
1 kulka sera mozzarella
ulubione przyprawy (brak na zdjęciu) 
1 łyżka oleju


Na patelnię z rozgrzaną 1 łyżką oleju wrzucić posiekaną cebulę i mięso mielone, dodać zioła i podsmażać aż mięso nie będzie surowe. W międzyczasie ugotować kaszę jaglaną wg przepisu na opakowaniu. Z papryk odciąć górę, wydrążyć gniazda nasienne. Połowę mozzarelli pokroić na plastry, drugą połowę w kostkę. Kukurydzę odsączyć. Wymieszać ze sobą wszystkie składniki, ewentualnie doprawić  Wkładać farsz do papryk, przykryć plastrem mozarelli i założyć wierzch papryki. Układać w naczyniu żaroodpornym (można podlać bulionem) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut.
















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz