sobota, 1 października 2016

Pudding czekoladowy Iwonki


Jak wiecie lubimy desery bez zbędnej chemii i konserwantów. dlatego preferujemy domowe budynie a nie te z torebki. Tego samego zdania jest nasza Iwonka, która dziś ma dla was pyszny pudding czekoladowy z bitą śmietaną, zrobiona samodzielnie a nie w sprayu. Ci co nie mają 18 lat mogą z powodzeniem pominąć likier, a deser będzie równie pyszny. 


Składniki:

½ l mleka
2 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej
3 łyżki cukru waniliowego
1 łyżeczka masła
2 żółtka
1 czubata łyżka kakao
4 łyżki likieru czekoladowego lub ajerkoniaku
kilka kostek czekolady
200 g śmietanki 30%


Połowę mleka zagotować z cukrem waniliowym i masłem. Pozostałe mleko dobrze rozmieszać z mąką, kakao i żółtkami. Do gorącego mleka wlać mieszaninę mleczno-jajeczną i dokładnie wymieszać za pomocą rózgi. Zmniejszyć od razu ogień do minimum i gotować około minuty. Gdy budyń będzie miał odpowiednią konsystencję pozostawić go do ostygnięcia. Chłodny budyń zmiksować z likierem czekoladowym lub ajerkoniakiem. Zimną śmietankę ubić. W pucharkach układać kolejno: warstwę budyniu, bitą śmietanę, startą czekoladę i ponownie budyń. Dowolnie udekorować. 









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz