piątek, 28 października 2016

Sałatka kalafiorowa


Fajna jesienna sałatka, którą można podać na kolację lub niezobowiązujące spotkanie ze znajomymi. Pracy tu niewiele, a efekt jak zawsze u nas oszałamiający (grunt to mieć poczucie humoru na swój temat) ;) Polecamy i gwarantujemy smak, aromat i wygląd.


Składniki:

1 kalafior
150 g pieczarek
3 jajka 
2 pomidory
1 główka sałaty
5 zielonych oliwek
1 pęczek natki pietruszki
oliwa

Sos:
1 łyżka ostrej musztardy
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka soku z cytryny


Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić na ćwiartki. Kalafiora wyróżyczkować, włożyć do wrzącej wody i gotować około 15-20 minut, aż będzie wpół miękki. Pieczarki pokroić w ćwiartki smażyć na oliwie około 4-5 minut. Na umytych liściach sałaty ułożyć różyczki kalafiora, ćwiartki jajek, plastry pomidora oraz pieczarki. Wymieszać składniki sosu, polać sałatkę. Udekorować posiekana pietruszką i oliwkami. 
















2 komentarze:

  1. Pyszna sałatka, jeszcze nigdy takiej nie jadłam ale zdecydowanie moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niecodzienne połączenie składników, ale smakuje doskonale. Zapraszamy do wypróbowania i podzielenia się Swoją opinią

      Usuń