wtorek, 25 października 2016

Orzechowe ciasteczka z nutellą


Krem czekoladowy spoi dwa kruche ciasteczka i powstanie jedno super słodkie i super orzechowe ciasteczko, któremu nie oprze się żaden ciasteczkowy potwór. A czy Ty jesteś ciasteczkowym potworem?? Spróbuj im się oprzeć...


Składanki:

250 g mąki
150 g masła
80 g cukru
2 żółtka
50 g zmielonych orzechów włoskich
całe orzechy 
4 łyżki śmietany 
nutella


Mąkę, cukier i zmielone orzechy wymieszać ze sobą. Dodać pokrojoną margarynę, żółtka i śmietanę. Zagnieść gładkie ciasto. Wstawić do lodówki na około 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na placek grubości 3-4 mm. Wycinać foremka okrągłe ciasteczka. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzić. Jedno ciasteczko posmarować nutellą, zlepić z drugim. Wierz również posmarować nutellą i ozdobić orzechem. 











2 komentarze:

  1. kwaśna śmietana czy kremowka?

    OdpowiedzUsuń
  2. Kwaśna śmietana, jeśli napisalibyśmy śmietanka wtedy by chodziło o kremówkę. Pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń