środa, 26 października 2016

Zupa z cukinii



Jak jesień to cukinia, jak cukinia to leczo.... nie, nie zawsze. My lubimy również faszerowane, smażone cukinie oraz w postaci pysznych aromatycznych zup, które doskonale sprawdzają się w deszczowe, chłodne dni. A cukinia jest ceniona za wysoką wartość dietetyczną. Zawiera potas, żelazo i magnez oraz witaminę A, C, K, PP i B1, beta karoten. Zaletą cukinii jest to, że nie odkładają się w niej metale ciężkie. Ponadto warzywo odkwasza organizm i pozytywnie wpływa na proces trawienia. samo zdrowie. 


Składniki:


3 młode cukinie
4 pomidory
2 cebule
25 dag boczku
2 litry bulionu
30 dag makaronu
śmietana 
natka pietruszki
olej 
sól
pieprz


Bulion zagotować. Makaron przygotować według przepisu podanego na opakowaniu. Cukinię dokładnie umyć i pokroić w plastry. Podsmażyć na patelni na rumiany kolor. Boczek pokroić w kostkę i zrumienić na patelni. Dołożyć posiekaną cebulę, smażyć aż cebula się zeszkli. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Wszystkie warzywa i boczek dodać do bulionu. Gotować ok. 20 minut. Zabielić zahartowaną śmietaną. Doprawić do smaku. Zupę podawać z makaronem, posypaną natką pietruszki. 




















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz