poniedziałek, 3 października 2016

Kotlety ziemniaczane


Ziemniaczki to bardzo wdzięczy temat w kuchni. Smak znany, lubiany, a do tego gdy dodamy garść chrupiącego boczku i opanierujemy całość w bułce tartce to już dopełnia nam całość, bo i chrupie i pachnie no i oczywiście smakuje. Do zjedzenia prosto z patelni lub w towarzystwie surówki czy też jakiegoś sosu.


Składniki:

500 g ziemniaków 
40 g mąki pszennej 
200 g boczku wędzonego 
½ pęczka natki pietruszki 
1 jajo 
100 g bułki tartej 
gałka muszkatołowa
sól
pieprz 
olej do smażenia 


Ziemniaki obrać, ugotować, przecisnąć przez praskę, ostudzić. Boczek pokroić w drobną kostkę, lekko podsmażyć, osuszyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Natkę pietruszki posiekać. Sporządzić ciasto ziemniaczane z dodatkiem boczku i natki pietruszki, doprawić. Formować owalne lub okrągłe kotlety o średnicy 6 cm i grubości 2 cm. Panierować w bułce tartej. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Kotlety podawać z sosami, mięsem lub surówką. 












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz