niedziela, 2 października 2016

Muffiny cynamonowo - jogurtowe z gruszkami i gorzką czekoladą


To, że muffiny to nasz konik, wie nasz przeciętny czytelnik. A wiec aby tradycji stało się zadość prezentujemy dzisiaj wyjątkowe, jak każde, muffiny z dodatkiem soczystej gruszki i aromatycznej gorzkiej czekolady. A smak cynamonu może zmylić niejednego.


Składniki:

200 g masła
200 g cukru pudru
4 jaja
400 g jogurtu naturalnego
500 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
100 g gorzkiej czekolady
4 gruszki
  


Miękkie masło utrzeć na puszystą masę z cukrem pudrem, dodawać po jednym jajku, dalej ucierając (jeżeli się zważy po dodaniu mąki będzie ok). Dodawać po łyżce jogurtu naturalnego, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Gruszki obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę, czekoladę również pokroić drobną kostkę, dodać do masy i delikatnie wymieszać łyżką. Nakładać do papilotek do 2/3 wysokości, wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 25 minut. Po wyjęciu i przestudzeniu posypać cukrem pudrem.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz