czwartek, 27 października 2016

Pierożki z pieczarkami i jajkiem


Pierożki to potrawa, którą nasi tegoroczni uczniowie mogli popisać się na egzaminie potwierdzającym kwalifikacje zawodowe. Czy popisali się dowiemy się pod koniec sierpnia, a tymczasem zachęcamy Was do wypróbowania tego przepisu na nieco inne pierożki. Smak bardzo oryginalny, a wykonanie niezbyt skomplikowane.


Składniki:

Ciasto:
0,5 kg mąki
łyżka mąki ziemniaczanej
250 ml gorącej wody

Farsz:
0,5 kg pieczarek
6 jaj na twardo
2 cebule
pieprz ziołowy
oliwa do smażenia


Cebulę obrać i drobno pokroić, zeszklić na patelni. Pieczarki dokładnie umyć. Drobno pokroić lub zetrzeć na tarce i dodać do cebuli na patelni. Podsmażać do odparowania płynu. Po wystudzeniu dodać drobno poszatkowane jaja. Doprawić do smaku. Mąkę wsypać do miski i dodać mąkę ziemniaczaną-wymieszać. Dolać gorącej wody i wymieszać ile się da łyżką żeby uniknąć oparzenia. Następnie zagnieść ciasto jak już składniki się wymieszają wyłożyć na stolnicę lub blat oprószony mąką i szybko zagnieść ciasto w razie potrzeby podlać wodą lub dodać odrobinę mąki. Ciasto porcjami rozwałkowywać, wycinać kółka. Farsz na wycięte kółka nakładać łyżeczką i formować pierożki. Gotować w osolonej wodzie.
















2 komentarze: