Jesienne ciasto z dynią
Dynia jest tak fantastycznym warzywem, ponieważ można ją wykorzystywać do przeróżnych celów kulinarnych. Jest wszechstronna, bo i do zupy, do drugiego, ale równie dobrze się sprawdza jako składnik ciasta. Poprzez ten dodatek jest ono bardzo wilgotne i ma ładny, pomarańczowy kolor.
Składniki: (na blaszkę ok. 23x30 cm)
2 szklanki startego na tarce miąższu z dyni
2,5 szklanki mąki
4 jajka
1/2 szklanki oleju
2/3 szklanki cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
3 łyżki rodzynek
W jednej misce ubić jajka z cukrem na pienistą masę. Pod koniec ubijania, cienką strużką wlać olej, dodać startą dynię. Jeśli dynia ma dużo soku, można ją lekko odcisnąć. W osobnej misce zmieszać mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, bakalie. Mokre składniki dodać do suchych i wymieszać łyżką, niezbyt porządnie. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Piec ciasto ok. 45-55 minut w temperaturze 170 stopni. Ostudzić w lekko uchylonym piekarniku.
Komentarze
Prześlij komentarz