poniedziałek, 31 października 2016

Jesienne ciasto z dynią


Dynia jest tak fantastycznym warzywem, ponieważ można ją wykorzystywać do przeróżnych celów kulinarnych. Jest wszechstronna, bo i do zupy, do drugiego, ale równie dobrze się sprawdza jako składnik ciasta. Poprzez ten dodatek jest ono bardzo wilgotne i ma ładny, pomarańczowy kolor.


Składniki: (na blaszkę ok. 23x30 cm)

2 szklanki startego na tarce miąższu z dyni 
2,5 szklanki mąki 
4 jajka
1/2 szklanki oleju 
2/3 szklanki cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
1 łyżeczka cynamonu 
3 łyżki posiekanych orzechów włoskich 
3 łyżki rodzynek 


W jednej misce ubić jajka z cukrem na pienistą masę. Pod koniec ubijania, cienką strużką wlać olej, dodać startą dynię. Jeśli dynia ma dużo soku, można ją lekko odcisnąć. W osobnej misce zmieszać mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, bakalie. Mokre składniki dodać do suchych i wymieszać łyżką, niezbyt porządnie. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Piec ciasto ok. 45-55 minut w temperaturze 170 stopni. Ostudzić w lekko uchylonym piekarniku.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz