wtorek, 4 października 2016

Bawarska zupa z soczewicy

Zupa z soczewicą nie raz u nas gościła na stole. Ta natomiast jest ukłonem w stronę wegetarian, a w zasadzie gdyby zamienić masło na tłuszcz roślinny to i weganin by się najadł. Soczewicę bardzo bardzo lubimy, dlatego polecamy włączyć ją do codziennego menu, szczególnie w czas jesienno-zimowy.


Składniki:

300 g soczewicy 
1 marchew 
1 cebula
2 pomidory 
2 ząbki czosnku
liść laurowy
1 pęczek natki pietruszki 
sól
pieprz 
ostra papryka mielona
1 łyżka masła



Soczewicę przepłukać, włożyć do wysokiego garnka i zalać wodą. Dodać przyprawy i gotować aż do miękkości, przez ok. 40-45 minut. Cebulę i marchewkę obrać. Marchewkę pokroić w cienkie talarki, cebulę w piórka. Podsmażyć na tłuszczu, aż do zrumienienia. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Obrany czosnek posiekać razem z natką pietruszki. Gdy soczewica będzie już miękka, dodać cebulę i marchewkę. Gotować około 15 minut, po tym czasie dodać resztę składników. Doprawić do smaku.












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz