poniedziałek, 17 października 2016

Bakaliowe ciasteczka z amarantusem


Amarantus inaczej szarłat, chociaż jeszcze mało w Polsce znany, uprawiany jest na świecie od wieków. Ojczyzną amarantusa jest Południowa Ameryka. Jego wysokie walory odżywcze jako pierwsi docenili Majowie i Inkowie uznając go za „matkę zbóż” - roślinę posiadającą tajemniczą moc. Ciasto sporządzane z amarantusa było posiłkiem podawanym przed walką wojownikom indiańskim w celu zapewnienia dostatecznej ilości sił.  Coraz częściej amarantus uprawiany jest w Polsce, proszę zapoznać się, ze zdjęciem z okolicznej uprawy tej cennej rośliny.  My zaczęliśmy włączać amarantu do naszej diety na razie w formie lekko przetworzonej, bo w postaci tzw. poppingu czyli produktu nadającego się bezpośrednio do spożycia, nie wymagającego obróbki cieplnej. A co ma takiego w sobie ten Szarłata, że jest taki zdrowy, bo niewątpliwie jest. A mianowicie: białko, kwasy tłuszczowe, błonnik, witaminy i minerały. Czegoś więcej trzeba, aby Was zachęcić do pieczenia ciasteczek z amarantusem? Wątpimy… a dodatki pozostawiamy już tylko Waszej inwencji twórczej. Ciasteczka polecamy do jogurtu jako drugie śniadanie lub nawet kolację w podróży czy szkole. 


Składniki:

200 g amarantusa ekspandowanego
300 g mąki pełnoziarnistej
60 g miodu
150 g bakalii
2 jaja
2 łyżeczki proszku do pieczenia


Żółtka oddzielić od białek i połączyć z amarantusem, miodem, proszkiem, bakaliami, dodać około szklankę wody. Białka ubić na sztywną pianę, połączyć z masą i bakaliami, delikatnie wymieszać, mieszając w jedna stronę.  Układać na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem kulki formowane ręcznie, delikatnie spłaszczać. Piec około 15 minut w 180 stopni na złoty kolor.












Szkarłatne pole amarantusa

4 komentarze:

  1. uwielbiam takie słodkości,
    apetyczne ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My również, dlatego zachęcamy do wypieków i pozdrawiamy.

      Usuń
  2. Moje ciasteczka wyszły zupełnie inne małe chlebki��nie wiem gdzie popełniłam błąd. Pozdr

    OdpowiedzUsuń