niedziela, 16 października 2016

Dzień Edukacji Narodowej

   Dzień Edukacji Narodowej – polskie święto oświaty i szkolnictwa wyższego ustanowione 27 kwietnia 1972 r. określone ustawą – Karta praw i obowiązków nauczyciela jako Dzień Nauczyciela. Od 1982, na mocy ustawy Karta Nauczyciela obchodzone jako Dzień Edukacji Narodowej. Upamiętnia rocznicę powstania Komisji Edukacji Narodowej, która została utworzona z inicjatywy króla Stanisława Augusta Poniatowskiego i zrealizowana przez Sejm Rozbiorowy w dniu 14 października 1773 r. 
Dzień Edukacji Narodowej jest uroczyście obchodzony w instytucjach związanych z oświatą. Jest okazją do nagradzania wyróżniających się dla niej nauczycieli i pracowników niepedagogicznych. Minister Edukacji Narodowej wręcza nauczycielom złote, srebrne, brązowe Krzyże Zasługi, medale KED oraz nagrody Ministra Edukacji Narodowej za osiągnięcia dydaktyczno-wychowawcze. Odznaczenia i wyróżnienia dla nauczycieli wręczane są przez kuratorów oświaty władze samorządowe oraz dyrektorów szkół na uroczystych galach.

   W tym rok powiatowe obchody Dnia Edukacji Narodowej miały miejsce w naszej szkole. Była to bardzo piękna i podniosła uroczystość. Gościliśmy w naszych skromnych progach wielu znakomitych gości i pedagogów ale o tym z pewnością wkrótce napiszą poloniści, bo my czyli „Kulinarni” się na tym nie znamy. My tradycyjnie zadbaliśmy o poczęstunek dla zacnych gości po oficjalnych uroczystościach. Co możecie zobaczyć na kilku zdjęciach, bo niestety na więcej nie było czasu.

   Jednocześnie odbyła się promocja naszej pierwszej książki pt. „Gotuj z Kulinarnymi Zetki”, do lektury której gorąco zapraszamy. 

  Kulinarna część uroczystości nie udałaby się gdyby nie zaangażowanie, praca i pomysły naszych uczniów:

Kucharzy z Zasadniczej Szkoły Zawodowej:
Moniki Matycz 3k;
Jakuba Kalmana 2k.

Techników żywienia i usług gastronomicznych:

Wioletty Bociong 4tz,
Jagody Myszak 4tz,
Michała Kasprzaka 4tz,
Patrycji Paluch 3tz,
Michała Zycha 3tz
Aleksandry Furgały 2tz,
Iwony Król 2tz
Weroniki Bubic 1tz
Natalii Badzio 1tz
Oli Gutowskiej tz
Aleksandra Pilarskiego 1tz.

Oraz uczennicy Liceum dla dorosłych Natalii Basy. 

Opiekę merytoryczną i duchową sprawowały nauczycielki praktycznej nauki zawodu w zawodach gastronomicznych: Agnieszka Pawlas, Katarzyna Oleszczuk i Małgorzata Typiak, a nad całością logistycznie czuwał Wojciech Czwórnóg.
















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz