czwartek, 13 października 2016

Jabłka zapiekane z żurawiną


Żurawina to coraz bardziej doceniany owoc, stosowany do sałatek, ciast i deserów. Ma wiele cennych składników odżywczych, które wspomagają pracę układu moczowego, sercowego i są pomocne w chorobach wrzodowych. Dlatego w towarzystwie jabłek i migdałów żurawina doskonale komponuje się w pysznym deserze.


Składniki:

1 białko
35 g cukru
20 g zmielonych migdałów
3 jabłka
3 łyżeczki żurawiny ze słoiczka




Białka ubić  na sztywną masę. Dodać cukier, nadal miksując. Do masy dodać zmielone migdały i dokładnie wymieszać. 
Dokładnie umyć i osuszyć jabłka. Następnie nożem odciąć górną część jabłka i łyżeczką pozbyć  się nasion z jego wnętrza. Gdy gniazdo nasienne zostanie wydrążone, bardzo delikatnie nakłuć  owoc w połowie jego wysokości. Dzięki temu jabłko nie popęka w trakcie pieczenia. Do wnętrza włożyć  masę bezowo-migdałową i na wierzchu ułożyć żurawinę. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem. Jabłka należy piec 25 minut w rozgrzanym do 180°C piekarniku.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz