sobota, 29 października 2016

Drożdżowy placek z węgierkami


Ciasto drożdżowe kojarzy nam się z babcią, jej ciepłymi dłońmi, kilkudziesięciominutowym wyrabianiem ciasta przez babcię i snuciem opowieści przy gorącym piecu. Ale czasy zmieniają i podejście babć do życia się zmienia. Babcie nie ograniczają się do bycia tylko babciami i żyją pełnią życia, a ciasta nawet i te drożdżowe robią mikserem. To jest taki przepis dla współczesnej babci, albo dla wszystkich, którzy lubią ciasto drożdżowe, ale nie lubią go wyrabiać. Odpalamy mikser kilka chwil i gotowe, a smakuje jak robione przez babcię.


Składniki:

Ciasto
500 g mąki
2 jajka
30 g drożdży
szklanka mleka
3 łyżki cukru
3 łyżki masła
pół łyżeczki soli
Ponadto:
1 kg śliwek węgierek

Kruszonka:
100g cukru pudru
130 g masła
200 g wiórek kokosowych
Masło utrzeć z cukrem, dodać wiórki kokosowe. Powstałą masę owinąć w folię i włożyć na 30 minut do zamrażalnika.



W małym garnku podgrzać lekko mleko. Gdy będzie ciepłe wrzucić drożdże, łyżkę cukru i 3 łyżki mąki. Dobrze zamieszać i pozostawić do wyrośnięcia na około 10-15 minut.  W oddzielnym garnuszku rozpuścić masło. Jajka rozbić z solą i pozostałym cukrem. Do dużej miski miksera wsypać mąkę. Wlać mieszankę jajeczną i wyrośnięte drożdże. Ciasto zagniatać mikserem (łopatkami do zagniatania) aż powstanie gładka, elastyczna masa. Gdy ciasto zacznie odchodzić od ścianek naczynia to znak, że należy dodać masło. Znów wyrabiać, aż masło ładnie połączy się z ciastem. Następnie odstawić ciasto do wyrośnięcia na 30 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie piekarnik nagrzać do 175 stopni. Duża blachę do pieczenia ( 36x30 cm) wyłożyć papierem. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz chwilę wyrabiać i rozłożyć równo w blasze. Na wierzch pookładać przekrojone i wypestkowane śliwki, skórką do dołu. Kruszonkę wyjąc z zamrażalnika i zetrzeć na tarce prosto na śliwki.  Piec przez około 40-50 minut.












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz