poniedziałek, 10 października 2016

Buraczkowe kopytka


Cuda nie dziwy robią Kulinarni ;) Dzisiaj polecają kopytka naturalnie barwione czerwonym burakiem, żadna chemia, sama natura. Smak jak zawsze, a wygląd zaskakujący. Jeżeli lubicie i chcecie zaskakiwać swoich domowników nietypowymi potrawami to jest to strzał w dziesiątkę. 


Składniki:

1 kg ziemniaków
1 burak ćwikłowy
mąka
sól
pieprz
1 jajko
masło
koperek



Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie i ostudzić. Buraka ugotować w skórce, obrać i ostudzić. Buraki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. I następnie przecisnąć razem z ziemniakami przez praskę. Uklepać zmielone warzywa płasko w misce, podzielić całość na 4 części i jedną część wyjąć, zostawiając w misce. W puste miejsce wsypać mąkę. Zagnieść ciasto. Jeśli ziemniaki są bardzo sypkie i ciasto nie chce się zagnieść, dodać jajko. Z gotowego ciasta formować kopytka. Za pomocą durszlaka wkładać kopytka do wrzącej, osolonej wody. Delikatnie mieszać, żeby nie przywarły do dna, gotować aż wypłyną na powierzchnię. Po wypłynięciu gotować 1-2 minuty. Ugotowane kopytka polać stopionym masłem z dodatkiem koperku. 













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz