Placuszki ziemniaczane z wędzonym łososiem
Placuszki ziemniaczane chyba zna każdy Polak, ale w tej wersji to niekoniecznie. Ich smak, poprzez dodatek łososia wędzonego, przywodzi na myśl, tudzież smak rosyjskie bliny z kawiorem. Nie ma się co rozpisywać, tylko tarki w dłonie i do dzieła: trzemy, przyprawiamy, smażymy na złoto, a później już tylko sama przyjemność zajadanie chrupiących placuszków.
Składniki:
1 kg ziemniaków
mała cebula
2 jajka
4 łyżki mąki
10 dag wędzonego łososia
200 g jogurtu greckiego
pęczek koperku
3 łyżki oleju
sól
czarny pieprz
Ziemniaki oraz cebulę obrać ze skórki, umyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Wymieszać ze sobą ziemniaki, cebulę, jajka oraz mąkę. Doprawić pieprzem, solą oraz gałką muszkatołową.
Na patelnię z rozgrzanym olejem nakładać łyżką okrągłe placki i smażyć z obydwu stron na złocisty kolor. Odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Łososia pokroić w paseczki. Opłukany koperek posiekać drobno. Jogurt doprawiamy pieprzem oraz solą.
Placki ziemniaczane układać na talerzach, na każdy z nich nakładamy warstwę jogurtu greckiego, umieścić kawałek łososia i ozdobić koperkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz