piątek, 21 października 2016

Szarlotka z płatkami śniadaniowymi


Okazuje się, że płatki śniadaniowe nie muszą być produktem wyłącznie śniadaniowym, ale także nadają się do sporządzania ciast. Dzięki nim szarlotka jest krucha i smakuje wyśmienicie, nadając smak cynamonowy. A szarlotka jak to szarlotka zawsze jest dobra.

Składniki:

4 żółtka
2 szklanki mąki
¾ szklanki cukru
20 dag margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka smalcu
25 dag płatków śniadaniowych cynamonowych
1 ½ kg jabłek
1 szklanka cukru
tłuszcz i posypka do formy
cukier waniliowy lub cynamon

Składniki na piankę:

4 białka
½ szklanki cukru pudru


Jabłka obrać, pokroić i rozgotować w kilku łyżkach wody. Następnie wsypać, cukier waniliowy i wymieszać . Wszystkie składniki ciasta posiekać nożem i dokładnie wyrobić. Następnie ciasto rozwałkować, wyłożyć na przygotowaną blaszkę lub tortownicę, nakłuć widelcem i lekko podpiec w piekarniku. Białka ubić na sztywno i pod koniec dodać cukier puder. Na ciepłym cieście wysypać płatki, włożyć rozgotowane jabłka i przykryć sztywną pianą. Piec na złoty kolor w temperaturze 170°C około 20 minut.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz