niedziela, 18 września 2016

Babka gołąbkowa


No tego to jeszcze nie grali... gołąbki dla leniwych już były, z kaszą gryczaną i pieczarkami również, a nawet ziemniaczane gołąbki są na naszym blogu, ale tego to nawet najstarsi Indianie nie widzieli. A mianowicie gołąbki babkowe, nie nie babcine, tylko babkowe, bo pieczone w formie, w której generalnie pieczemy ciasto na Święta Wielkanocne. I tutaj słyszymy: no nie możliwe, a jednak. U nas, większość rzeczy jest możliwych, Wy też dacie radę, ciekawy pomysł na tradycyjne polskie danie.


Składniki:

1 kg mięsa mielonego najlepiej z indyka
150 g pieczarek
1 woreczek ryżu 
3 cebule
kilka liści kapusty włoskiej
sól
pieprz
majeranek
masło
olej


Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Przeprowadzić obróbkę wstępną cebuli i pieczarek. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, podsmażyć na łyżce oleju aż do odparowania wody. Połączyć mięso z cebulą, pieczarkami i ryżem. Doprawić i dokładnie wymieszać. Blaszkę na babkę wysmarować masłem, dokładnie wyłożyć liśćmi kapusty włoskiej. Układać mięso i przekładać liśćmi kapusty. Całość przykryć kapustą i ułożyć na niej wiórki masła. Dokładnie przykryć folia aluminiową. Piec przez godzinę w temperaturze 180 stopni. 


















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz