Marchewkowa owsianka
Marchewka jest bardzo dobroczynnym warzywem, bo nie dość, że ma mnóstwo witamin i składników mineralnych to odświeża skórę, nadając jej ciepły, przyjemny kolor, tak ważny po zimowej aurze. A dzisiaj przedstawiamy Wam prosty sposób na poprawienie swojego stanu skóry po zimie, a do tego jaki pyszny.
Składniki:
1/2 szklanki płatków owsianych
1 szklanka mleka
1 łyżka miodu + miód do dekoracji
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta soli
2 duże marchewki
dowolne orzechy
Marchewkę obrać, opłukać pokroić w grubszą kostkę i gotować do miękkości w małej ilości wody. Odcedzić i zmiksować na gładką masę. Wszystkie składniki poza puree marchewkowym i orzechami włożyć do małego rondelka i gotować przez 5 – 8 minut na małym ogniu, co jakiś czas delikatnie mieszając. Kiedy płatki będą miękkie, dodać purée marchewkowe, wymieszać i gotować kolejne 2 – 3 minuty. Przełożyć do miseczki. Podawać razem z uprażonymi orzechami i polaną miodem.
Komentarze
Prześlij komentarz