Pochlopka
Ta zupa smakuje wybornie jesienią. Dlaczego, ano dlatego, że teraz mamy dostęp do warzyw jesiennych, jędrnych, zdrowych, swojskich i jak najbardziej akuratnych do produkcji zupy tradycyjnej, pachnącej warzywami, natką pietruszki i dojrzałymi pomidorami. Tą zupę pamiętają nasze babcie lub też prababcie, bo to nasza polska zupa.
Składniki:
1/2 główki kapusty średniej wielkości
kilka młodych marchewek
2 pietruszki
mały seler
2 cebule
30 g masła
2 duże pomidory
4 ziemniaki
200 g śmietany 18%
20 g mąki
natka pietruszki
sól
pieprz
Posiekaną cebulę zeszklić na maśle w garnku, dodać drobno pokrojoną kapustę, podlać odrobiną wody i dusić do miękkości. Oddzielnie ugotować do miękkości jarzyny i ziemniaki pokrojone w kostkę ,pod koniec dodać pokrojone pomidory chwilę gotować doprawić do smaku solą i pieprzem. Następnie przełożyć do garnka kapustę. Śmietanę wymieszaną z mąką zahartować i dodać do zupy. Na koniec dodać posiekaną natką pietruszki.
Komentarze
Prześlij komentarz