poniedziałek, 5 września 2016

Papryka faszerowana kaszą gryczaną i mięsem



Kasza gryczana nazywana jest królową wśród kasz, ze względu na to iż wyróżnia się wyjątkowymi właściwościami i bogatym składem. Posiada właściwości odkwaszające nasz organizm, posiada dużo błonnika. Obniża ciśnienie krwi i jest bogata w witaminy i składniki mineralne. Zatem zasiądźmy do stołu z naszą królową i jej przyjaciółmi papryką, pieczarkami  i mięsem mielonym ;).




Składniki:


3-4 papryki
300 g mięsa mielonego
1 woreczek kaszy gryczanej
1 cebula
200 g pieczarek
½ puszki pomidorów krojonych
2 łyżki oleju
50 g żółtego sera
500 ml bulionu
sól
pieprz
oregano
słodka papryka w proszku



Kaszę gryczaną ugotować na sypko według wskazówek na opakowaniu. Cebulę drobno posiekać. Pieczarki umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub drobno pokroić. Na oleju zeszklić cebulę, następnie dodać pieczarki. Całość dusić na małym ogniu, aż woda z pieczarek odparuje. Na koniec dodać mięso rozdrabniając je widelcem i smażyć, aż mięso przestanie być surowe. Następnie dodać pomidory z puszki chwilę poddusić i doprawić do smaku. oraz przyprawiam farsz do smaku. Całość dodać do kaszy gryczanej i dokładnie wymieszać.
Paprykę umyć, osuszyć i odciąć wierzch. Usunąć gniazda nasienne. Nakładać farsz dociskając go łyżką, przykryć odciętymi wierzchami. Papryki umieścić w naczyniu żaroodpornym, podlać bulionem i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. godzinę. 10 minut przed końcem pieczenia posypać startym żółtym serem.


















2 komentarze: