wtorek, 20 września 2016

Zupa porowo-pieczarkowa



Była już zupa serowo-porowa (zresztą nasza ulubiona), selerowo - porowa, dziś kolej na kolejną odsłonę pora tym razem w towarzystwie pieczarek. Pełna warzyw i ziół pachnąca wędzonką zupa z pewnością zasmakuje niejednemu  z Was. 



Składniki:

100 g małych pieczarek
1 duży por
2 marchewki
1 pietruszka
1 mały seler
4 średniej wielkości ziemniaki
100 g wędzonego boczku
1,2 l bulionu warzywnego
1 łyżeczka masła klarowanego
1 łyżeczka majeranku
2 łyżki kaszy jaglanej
natka pietruszki
kminek mielony
sól
pieprz

Przeprowadzić obróbkę wstępną warzyw i pieczarek. Pieczarki pokroić na ćwiartki, pora w krążki, ziemniaki, seler i pietruszkę w kostkę, marchew przy pomocy obieraczki do jarzyn we wstążki . boczek pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wrzucić do garnka, na niewielkiej ilości masła podsmażyć a następnie zalać bulionem warzywnym, dodać łyżeczkę majeranku, po kilku minutach wsypać kaszę. Całość gotować do miękkości warzyw. Doprawić do smaku. Podawać z posiekaną natką pietruszki.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz