sobota, 3 września 2016

Dietetyczna zupa z ciecierzycy



Ciecierzyca, poza tym, że jest skarbnicą białka, w sporych ilościach posiada inne składniki, które zapobiegają zaparciom, sprzyjają odchudzaniu, obniżają ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Dlatego gorąco polecamy naszą dietetyczną zupę z ciecierzycy dla tych co postanowili zadbać o swoja sylwetkę, dla innych oczywiście też ;).



Składniki:


420 g ciecierzycy z puszki
100 g szpinaku świeżego
400 g pomidorów z puszki (najlepiej krojone)
1 łyżka oliwy
200 g selera naciowego
2 ząbki czosnku
½ łyżeczki cynamonu
¼ łyżeczki kurkumy
¼ łyżeczki imbiru
500 ml bulionu warzywnego
Pieprz


Selera umyć i pokroić drobno, ciecierzycę odsączyć, szpinak umyć. Selera i przeciśnięty czosnek dusić około 5 minut na rozgrzanej oliwie. Dodać przyprawy i dusić jeszcze chwilę. Dodać bulion, ciecierzycę i pomidory, zagotować i ponownie dusić na małym ogniu pod przykryciem aż do miękkości. Dodać szpinak, dusić jeszcze chwilkę, ewentualnie doprawić do smaku. 











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz